Legionella kockázatbecslés – teljeskörű ügyintézés

Minden Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményben „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szóló 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott és évente átdolgozott „Módszertani levél” alapján el kell végezni a Legionella kockázatra vonatkozó kockázatbecslést és eszerint kell eljárni.

Mi a Legionella?

Általában ember által épített vizeskörnyezetben, vagy talajban előforduló és szaporodó baktérium nemzettség. A baktérium elszaporodását legjobban elősegítő közeg a 20-50 °C fokos álló víz. A Legionella baktérium a tüdőbe jutva legionáriusbetegséget, azaz influenzaszerű tüneteket követően az ember ellenállóképességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhat.

Hogyan fertőz?

A vízhálózatban, vagy klíma rendszerben elszaporodva a zuhanyzókon, fürdőkön, szökőkutakban, klímákon keresztül vízpermetszerűen, vagy akár félrenyeléssel a légzőrendszerbe jutva.

Hogyan előzhetjük meg?

A jogszabály szerint, első körben fel kell mérni a vizes rendszereket, illetve a veszélyeztetteket, majd el kell végezni a kockázatbecslést.

A kockázatbecslés intézkedései és a jogszabály alapján mintavételt kell venni, illetve a kockázati szinttől függően folyamatos monitorozást kell végezni.

A kockázatbecslés intézkedései és a jogszabály alapján további megelőzési tevékenységeket kell végezni, akár a pangó vízhálózat kezelésével, klímák rendszeres tisztításával.

Mit kínálunk?

 • Legionella kockázatbecslés
 • Labor vizsgálat szervezése

Kapcsolódó főbb jogszabályok:

 • 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről
 • 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelmi törvény végrehajtásáról
 • 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről

Kiknek?

Minden olyan munkáltató, épületet üzemeltető, tulajdonos érintett, akik nagyobb kiterjedésű vízhálózatokkal rendelkező irodaépületek, szállodák, közforgalmú épületek tulajdonosai vagy üzemeltetői. Kifejezetten érzékeny téma ott, ahol nagy számban idősek fordulnak meg, vagy gyengébb immunrendszerrel rendelkező személyek, fokozottan ügyelniük kell pl. a közfürdőket üzemeltetőknek stb.

Le­gyen Ön is a part­ne­rünk, bíz­za ránk a kör­nye­zet-, mun­ka- és tűz­vé­del­mi fel­ada­ta­it!

Kér­dé­se­i­vel, ár­aján­lat­ké­rés­sel kap­cso­lat­ban ke­res­se a lent meg­adott szak­ér­tő­in­ket!

Kérjen ajánlatot!

Kérjen ajánlatot!

Tölt­se le aján­lat­ké­rő űr­la­pun­kat, vagy tölt­se ki a web­ol­da­lun­kon ta­lál­ha­tó aján­lat­ké­rőt!

Kapcsolattartók:

 • ASZÓDI Ágnes

  ISO termékmenedzser

  ISO 9001, 14001, 27001, 45001, 50001

  mobil: +36 30 427 4849