Tanú­sítás

EMAS – Környezetvédelmi Vezetési Rendszer hitelesítése

Az EMAS (Environmental Management and Audit Scheme) nem egy szabvány, hanem egy séma: az ISO 14001 szabvány követelményeit kielégítő Környezetközpontú Irányítási Rendszer kiegészítve egy hitelesítési rendszerrel.

Az EMAS szerinti rendszer célja

Az EMAS szerinti szabályozás célja a működtető szervezet környezeti teljesítményének állandó és folyamatos javítása.

Egy szervezet az EMAS rendszer működtetésével és egy független, harmadik fél általi hitelesítés megszerzésével tudja igazán megmutatni és bizonyítani környezete iránti elkötelezettségét. A környezetvédelmi eredmények rendszeres nyilvánosságra hozatalával, valamint az ezekre vonatkozó nyilatkozat hitelesítésével igazolható a folyamatos javulás.

Az EMAS-ról általában

Az EMAS előírás leegyszerűsítve két részből áll: az egyik a Környezetközpontú Irányítási Rendszer előírásait tartalmazza, a másik pedig azt határozza meg, hogy miként kell megszerkeszteni, érvényesíteni és benyújtani egy környezetvédelmi nyilatkozatot az illetékes hatóságok felé. Az előírások első része tulajdonképpen az ISO 14001 szabvány szerinti rendszer működtetésével már megvalósul. A fentieknek megfelelően egy jól működő ISO 14001-es szabvány szerinti irányítási rendszert az alábbiakkal kell kiegészíteni az EMAS hitelesítés megszerzéséhez:

A fentieknek megfelelően egy jól működő ISO 14001-es szabvány szerinti irányítási rendszert az alábbiakkal kell kiegészíteni az EMAS hitelesítés megszerzéséhez:

 • előzetes állapotfelmérés;
 • környezetvédelmi nyilatkozat;
 • egyéb követelmények kielégítése.

Hitelesítés esetén a konkrét hasznok és előnyök

A szervezet hitelesített EMAS rendszere garanciát jelent a társadalmi felek felé a környezetvédelmi jogszabályoknak való maradéktalan megfelelésről. A szervezet az EMAS hitelesítéssel demonstrálni tudja fokozott elkötelezettségét a környezeti teljesítmény folyamatos javítása iránt.

A hitelesítéssel rendelkező szervezet kevesebb hatósági ellenőrzésre számíthat, megnő a szervezet iránti társadalmi bizalom.

Élvezze Ön is ezeket az előnyöket, bízza magát az Apave szakértelmére!

Folyamatosan díjmentes konzultációs lehetőséget biztosítunk, mely során biztonságirányítási és munkavédelmi szakembereink megosztják tapasztalataikat, és megválaszolják a rendszerrel és annak bevezetésével kapcsolatos kérdéseket.

Igazolás

Az EMAS rendszer hitelesítésekor a szervezet igazolást kap arról, hogy a kiépített és működő EMAS rendszer megfelel az előírt feltételeknek és a szervezet által nyilvánosságra hozott környezetvédelmi nyilatkozatban leírtak megfelelnek az előírásoknak és a valóságnak.

Az EMAS hitelesített szervezetek európai uniós szinten kerülnek regisztrálásra.

Kinek ajánljuk?

Bármely szervezetnek, amely növelni kívánja környezeti teljesítményét, és eziránti elkötelezettségét nyilvánosságra is kívánja hozni. Azon szervezetek számára, melyek már rendelkeznek ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítással, és elkötelezettségük a környezetvédelem iránt olyan erős, hogy környezeti teljesítményük folyamatos javulását a nyilvánosság felé is demonstrálni tudják és kívánják.

Tanúsítás

 • Kell-e minden évben módosítani a környezetpolitikát?
  A környezetpolitikát nem kell módosítani minden évben, ettől függetlenül vagy ezzel együtt viszont minden évben felül kell vizsgálni és ennek tényét rögzíteni kell, praktikusan a vezetőségi felülvizsgálatban.

Kérjen ajánlatot!

Kapcsolattartók:

 • KUNSTÁR-BÁRD Anikó

  Termékkoordinátor

  ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001, ISO 27001, OHSAS 18001

  mobil: +36 30 566 7381

  telefon: +36 1 321 4965

 • PAPP-SZŰCS Bernadett

  Termékkoordinátor

  ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001, ISO 27001, OHSAS 18001

  mobil: +36 70 442 0902

  telefon: +36 1 321 4965